Kožíšek: Prolomit smůlu a budu bojovat o bednu

I když se mu nepodařilo probojovat až do finále sprinterského závodu, vracel se běžec na lyžích Dušan Kožíšek z posledního podniku Světového poháru v ruském Rybinsku spokojený. Svou bilanci v nové sezóně rozšířil o další body a potvrdil mezi sprintery svou pozici v červené skupině. „Ve čtvrtfinálové rozjížďce mi bohužel postup unikl o centimetr,“ vrátil se bronzový medailista z MS v Sapporu k víkendovým závodům v rozhovoru pro Sport.cz.

20. 12. 2007 18:53

S jakou jste se vracel z Ruska?

Po loňském zklamání, kdy se mi v Rybinsku nepodařilo postoupit z kvalifikace, jsem byl s letošním vystoupením naprosto spokojený. Do čtvrtfinále jsem postoupil jsem ze skvělého sedmého místa. V rozjížďce o semifinále mi bohužel postup unikl o centimetr a celkově jsem skončil třináctý.

Loni nebyli běžci s podmínkami v Rusku příliš spokojení, jak to bylo letos?

Oproti loňsku byly podmínky výborné, příjemných šest stupňů pod nulou a dostatek sněhu. Loni měli organizátoři potíže, na trať nosili kvádry ledu a drtili je lopatami, takže podklad byl dost měkký.

Vám se v úvodu letošní sezóny daří, ve sprintech pravidelně sbíráte body. Co by se dalo zlepšit?

Se sezónou jsem zatím naprosto spokojený, bodoval jsem v každém sprinterském závodě. Bohužel mi teď dvakrát unikl těsně postup. Chtělo by to prolomit smůlu nebo mít víc štěstí, abych mohl bojovat o umístění mezi nejlepšími šesti nebo třemi.

Vrcholem letošní sezóny bude na přelomu roku druhý ročník Tour de Ski, kde mají navrch distanční závody. Nemrzí vás, že se sprint jede jen v Praze a v italském Asiagu?

Na Tour de Ski bych ocenil víc sprinterských závodů. Na druhou stranu dlouhé závody mají větší tradici a sprinterů zase není tolik. Distanční běhy jsou navíc pestřejší co do skladby tratí a na dobrý výsledek má šanci větší počet závodníků.

Je už jasné, kdo letošní Tour de Ski pojede v českých barvách?

Seriál pojede pětičlenný tým. Termín nominace zatím není stanovený, ve hře je šest lidí.

Vzhledem k tomu, že vedle Tour už v kalendáři není vrcholný podnik, by asi nebylo milé, kdybyste se do nominace nevešel…

Mrzelo by mě, kdybych se nedostal. Už proto, že bych přišel o dva sprinterské závody. V současnosti jsem ve sprintu v červené skupině Světového poháru a přišel bych zbytečně o nějaké body a mohl bych z elitní skupiny vypadnout.

Letos se v rámci Tour de Ski poprvé pojede sprint na Pražském hradě. Jak se vám tahle myšlenka zamlouvá?

Sprint na Pražském hradě bude atraktivní. Centrum města je pro diváky dobře dostupné. Na druhou stranu jsou podobné akce většinou limitované prostorem na trati a výškovým profilem. Je to něco na úkor něčeho.

Back To Top