Jak si Kožíšek nevyskakoval…

16.01.2005 13:08 – N o v é  M ě s t o  n a  M o r a v ě  –  Český lyžař Dušan Kožíšek v Novém Městě na Moravě pocítil, jak tvrdé jsou lokty nejlepších světových sprinterů. Ve čtvrtfinále sprintu SP mu v cílové rovince ani o píď neuhnul Němec Harald Wurm. Čech se po pádu jen smutně díval, jak jeho soupeři dojíždějí do cíle. Ve sprintu skončil nakonec čtrnáctý.
„Dva jsme se do jednoho koridoru nevešli a já jsem byl ten, kdo se zamotal do těch plůtku a skončilo to pádem,“ povzdechl si jednadvacetiletý Kožíšek.

Bývalý závodník v severské kombinaci už letos dvakrát bodoval díky 28. místu ve sprintu v Bernu a 30. příčce z běhu na 15 km volnou technikou v Kuusamu. Osmé místo po kvalifikaci sprintu na Zlaté lyži byla překvapením. „Nečekal jsem to,“ přiznal.

V Novém Městě na Moravě myslel na bodované příčky. Jenže neměl dobré vzpomínky na loňský rok, zdejší trať mu nesedla. „Ale zvolil jsem jiné tempo, vydržel jsem ho a udělal dobrý výsledek,“ řekl.

Ve čtvrtfinále zvolil Dušan Kožíšek jednoznačnou taktiku – od začátku se držel na druhé pozici za vedoucím Švédem Björnem Lindem. „Pozice za ním byla asi nejvýhodnější. Věděl jsem, že na Linda má z nás zbylých tří asi málokdo,“ komentoval kromě svojí také výkonnost kolegů ze čtvrtfinále Němce Heralda Wurma a Rusa Ivana Alypova.

Kožíšek: Wurm mi nedal prostor

„Kdybych to táhnul, stálo by mě to hodně sil, oni by za mnou odpočívali a pak by mě ve finiši přespurtovali,“ vysvětloval Kožíšek. Síly si šetřil do cílové rovinky. „Ale bohužel jsem tam nedojel a neměl s kým závodit,“ netajil zklamání ze smolného závěru. Jeho zrychlení vna stadionu drasticky ukončil kontakt jeho levé lyže s jedním z plůtku, které od sebe oddělují jednotlivé koridory.

„On měl možnost vytlačit mě doleva. Nedal mi prostor, abych jel. Neuhnul mi doprava, takticky to udělal tak, abych před něj nemohl jít,“ popisoval souboj s Němcem Wurmem. Měl dostatek sil jej předjet?

„Těžko říct, ještě jsem s takovými borci do finiše nejel. Ale byl jsem relativně odpočatý, měl bych na něj,“ řekl. U Němce rozhodla větší zkušenost. Dle zákonů sprintu nepovolil svému soupeři, byť z domácího prostředí, ani centimetr navíc. „Já jsem byl mezi nima poprvé, nemohl jsem si příliš vyskakovat, ale chybama se člověk učí. Příště to tak snad nebude,“ dodal čtrnáctý muž nedělního sprintu v Novém Městě na Moravě

Back To Top