Čeští běžci na lyžích objevují kouzlo sprintů

(zdroj:iDNES) – N o v é  M ě s t o  n a  M o r a v ě  –  Tak se mstí šampioni! Loni Dušan Kožíšek v novoměstském sprintu uctivě uhýbal Rakušanu Wurmovi, až upadl. Teď ve vypjatém finiši čtvrtfinále udolal jeho krajana Stockingera vykopnutím levé nohy do cílové čáry! „Soustředil jsem se na to, podařilo se mi to poprvé,“ vyprávěl pak.
Tímto útokem si zadělal dvaadvacetiletý harrachovský lyžař, bývalý sdruženář, na životní výsledek. Při Zlaté lyži dobyl mezi esy světového sprintu osmé místo. Vyhráli Švéd Lind a Ruska Sidková.

Kvalifikací proklouzl Kožíšek těsně jako předposlední postupující. „Snažil jsem se, ale nebylo to ideální. Snad projdu,“ strachoval se, když dojížděli další chlapíci a nad novoměstským areálem se rozsvěcely reflektory k napínavému divadlu.

Dvě skupinové stíhačky pak zvládl perfektně. Jediná pozice za loňským vítězem Kjölstadem ho dokonce zabrzdila před finále! Závěrečnou jízdu o páté místo rozjel na špici, ale v závěru odpadl.

„Už toho bylo dost, nohy ztvrdly. Jako bych jel čtyři závody,“ říkal, když mu táta klepal uznale na záda. A v bundě řinčel telefon s blahopřejnou esemeskou od přítelkyně, biatlonistky Zdenky Vejnarové.

První body v kariéře sebrali také svěřenci trenéra Miroslava Štádlera, mladí Petra Merkelová a Aleš Razým.

Co takhle vystavět v česku speciální sprinterské družstvo, jaké mají ve Švédsku, Norsku nebo Německu? „Kdysi se o tom uvažovalo,“ říká Václav Korunka, ostrý finišman bronzové olympijské štafety z Calgary 1988. „Ale nemáme na to typy. Podívejte na ty švédské hromotluky.“ I Kožíšek je proti nim střízlík.

Koukal, který už má ze sprintu i stupně vítězů, stejně jako junior Razým, to jsou proti nim prckové. „Já bych se sprintům ráda věnovala víc a tenhle výsledek mi může pomoci,“ říká robustnější Petra Merkelová.

„Drobné individuální věci do tréninku dáváme. Ale kluci musí zvládnout desítku i patnáctku, sprint pak zajedou taky,“ tvrdí Korunka, trenér Kožíška a Magála. „V dalších bojích je třeba i vytrvalost.“

A v rychlém sledu opakovaných sprintů v týmovém závodě ještě víc. „Obrům se rychleji zakyselí svaly,“ dodává Kožíšek, spolu s Koukalem bronzový z únorového mistrovství světa.

A jaký vývoj se čeká ve světě? Po vyhraněné specializaci takřka nikdo netouží. Hlavní trhák příští sezony, seriál Tour de ski, se poskládá ze všech druhů běžeckých disciplín.

Back To Top