České sprintery vyřadili pozdější šampioni

(zdroj: iDNES) P r a g e l a t o-Čtvrtfinále olympijského sprintu se stalo konečnou zastávkou Martina Koukala a Dušana Kožíška. V první z vyřazovacích jízd v Pragelatu skončil Koukal třetí a Kožíšek pátý, do semifinále však postupovali jen dva nejlepší. Jejich přemožitelé si později rozdělili zlato a stříbro; stejně jako v rozjížďce vyhrál Švéd Lind před Francouzem Darragonem.

V rozjížďce s dvojicí favoritů déle držel Kožíšek, který byl na největším kopci v polovině závodu dokonce na prvním místě. Ve sjezdu však o pozici přišel a pustil před sebe čtyři závodníky.

„Nahoře se taktizovalo, nikdo nechtěl jet z kopce jako první,“ řekl Dušan Kožíšek. „Zkusil jsem tedy ujet, i když jsem tušil, že mě dojedou. Jenže jsem nečekal jsem, že jich přese mě půjde tolik.“

Koukal naopak začal volněji, na startu byl nejpomalejší, ale nikdy neztratil kontakt se soupeři a ve spurtu si dojel alespoň pro třetí místo. „Na otočce jsem měl být razantnější, ale já jsem zůstal jsem na vnější straně kolem čtvrtého pátého místa,“ říkal Martin Koukal.

Spolu s Lindem se už před cílovou rovinkou na špici vyvezl Francouz Darragon.

Zdálo se, že Čechům lyže jedou hůř než soupeřům. „Na startu jsme trochu zůstali vzadu, ale pak se rozjely a bylo to v pořádku,“ myslí si Kožíšek. Ztrátu prveství v největším sešupu lyžím nepřičítá. „Jeli za mnou v závětří a získali rychlost.“

Dvojice Lind – Darragon prošla společně až do finále, kde si rozdělila nejcennější medaile.

Back To Top